בייבי יוגה- איך עושים זאת נכון?

בזמן האחרון הנושא של בייבי יוגה עלה לכותרות ואיתו המודעות לסכנות בתרגול ללא פיקוח ובקרה של אנשי מקצוע אשר הוכשרו באופן מיוחד לעבודה עם תינוקות ופעוטות. מהי למעשה אותה בייבי יוגה מדוברת, מה הן יתרונותיה – וממה גם כדאי להזהר?

מה זה בייבי יוגה?

כשמדברים על יוגה מדברים על הפעלת הגוף והנפש, מתיחות, תנוחות (אסאנות) , מדיטציה ותרגילי נשימה, אך כשם שיש זרמים שונים ביוגה למבוגרים, כך יש גם זרמים שונים בבייבי יוגה.

מקורה של הבייבי יוגה בהודו. שם, הפעילות והידע עוברים מאם לבת והפעילות היא עדינה מאד, רגועה ונינוחה ובאה לחזק את הקשר בין הילד לאימו כמו גם ללמד את התינוק על גבולות גופו ולעזור בהתמודדות עם תהליכים כעיכול ובעיות גזים או בקיעת השיניים.

אחד מזרמי היוגה מקורו דווקא ברוסיה. שיטה זו הוקמה על ידי יוגיסט ותיק בשם איגור צ'רקובסקי שהפעיל אותה על ביתו הפגה ומאוחר יותר הכליל את השיטה לטיפול בבעיות התפתחות שונות. שיטה זו אגרסיבית בהרבה מהשיטה ההודית וכוללת גם הנפות וטלטולים של התינוק ואינה מומלצת על ידי רופאים. מרכזי יוגה ומדריכים שונים מלמדים בייבי יוגה בשיטות שונות. ישנם כאלו המלמדים ביבי יוגה בשיטת צ'רקובסקי (ידועה גם כשיטה הרוסית) ומרביתם נמנעים ממנה כליל.

זרמים אחרים של הבייבי יוגה כוללים מגע ומתיחות עדינות, שימוש בטכניקות דימיון מודרך ועיסוי תינוקות.

מה כדאי לבדוק כשנרשמים לחוג המיועד לתינוקות ופעוטות

גוף התינוק הוא רך ורגיש הרבה יותר מגוף של אדם בוגר. ישנם דברים המסוכנים לתינוק כגון טלטלות, הנפות באמצעות הידיים או הרגליים, תזוזות מהירות או מתיחות חזקות. פעילויות אלו יכולות לקרוע גידים, או לגרום לפיצוץ נימי דם ויש להמנע מהן. מלבד הפעילות עצמה, כדאי לוודא כי הגורם שמעביר את החוג הוא גורם מוסמך. אין הסמכה מסודרת לתחום בארץ כך שכל מי שרוצה יכול לקורא לעצמו מומחה בתחום ולהעביר חוגים וייעוץ להורים ולילדיהם. במקרים מסוימים, קופות החולים מעודדות פנייה לחוגים אלו ובכך יוצרות לגיטימציה לתחום אולם חשוב לזכור כי גוף האדם מתפתח יפה גם ללא מתיחות מכוונות. אמנם יש יתרון להשתתפות בחוגים עם תינוקות כאמצעי מובנה לבילוי זמן משותף וכקבוצת תמיכה הורית, אבל חובה לוודא כי האדם שמעביר את הקורס עבר הסמכה מסודרת ומיוחדת לנושא פעילות גופנית עם תינוקות ופעוטות.

חוגי בייבי יוגה ברובם אינם מהווים סכנה לתינוק אך מן הראוי כי הורים ישימו לב כי האדם המעביר את החוג מוסמך ועבר הכשרה בנושא וימנעו מפעילויות שנראות ככאלו העלולות לסכן את התינוק ובכלל זה הנפות וטלטלת התינוק.