רפואה סינית: הקשר בין איברים לבין תפקודים ורגשות

הרפואה הסינית (Chinese medicine)  מחולקת לנושאים רבים ושונים וכולם בסופו של דבר מכוונים למקום אחד: הקשר שבין האיבר לתפקוד הרגשי והתפקוד הפיזי שלו בגוף האדם (וכיום גם בדיקור בבעלי חיים).

הרפואה הסינית רואה את תפקידי האיברים בגוף בצורה שונה מהרפואה הקובנציונלית במספר רמות: רגש, פיזיות, צבע, אלמנט ועוד.

חלק מן האיברים העיקריים שהרפואה הסינית מייחסת להם ראייה מיוחדת הם: כבד, לב, טחול, ריאות, כליות ועוד.

הכבד לפי רפואה סינית – הוא המפקד

לפי הרפואה הסינית מבחינה פיזית: הכבד תפקידו לאחסן בלילה את הדם, (ראו מאמר- "לראות את העולם בעיניים סיניות").
תפקיד הכבד ברמה המנטלית: הוא להיות זה שיודע את הכיוון שאנו הולכים אליו ולתת הוראות, ולכן בריאותו ואיזונו משפיעים באופן ישיר, על יכולת האדם לקחת החלטות נכונות ולהנחות את עצמו באופן יעיל למטרותיו.
תפקיד הכבד הרגשי: לשלוט בכעס כאשר הוא יוצא מאיזון. צריכת אלכוהול וצריכת קפה מוגברת הם חלק מן הגורמים ליציאתו מאיזון כאשר הנזק אינו רק לאותו זמן אלא מצטבר- כלומר ככל שצרכנו יותר מן הדברים שמזיקים לו הוא מתקשה להתאזן ועם זאת לשלוט בכעס, ולנתב אותו לעשייה פונקציונאלית.

הלב – על פי רפואה הסינית – הוא המלך

הלב לפי הרפואה הסינית אחראי על החכמה, כמו בממלכה, והוא זה שדואג שממלכתו תתנהל בחוכמה, (אין התייחסות ברפואה הסינית אל המוח, כאיבר מן העיקריים). הלב הוא המלך – הרגש שלו הוא השמחה, אם יש איזון בלב, יש שמחה, אם יש עודף צחקקנות תמידי זהו חוסר איזון בלב, אם אין שמחה בכלל זהו חוסר איזון של הלב. חוסר איזון בלב, יכול להביא או להעדר שמחה או ל'עודף שמחה' מה שייתבטא בצורך לצחקק ללא סיבה בכל הזדמנות.

הטחול על פי הרפואה הסינית

הטחול לפי הרפואה הסינית אחראי על תפקוד פיזי: אחזקת שרירים, הטונוס של השרירים (המרקם הבריא והמלא שלהם), וייתבטא בשפתיים בצבען ובצורתן.
הטחול  ברמה המנטלית: אחראי על החשיבה והזכרון, ההרהורים, דיוק- כלומר התפקוד הרגשי המשוייך לו אם אדם שוקע בהרהורים יתר על המידה או מוצא את עצמו שוקע בחשיבה אובססיבית, שאינה מניחה לו זהו חוסר איזון של הטחול.

הריאות על פי הרפואה הסינית

הריאות על פי רפואה סינית בתפקוד פיזי: מעבר לנשימה תפקידן להכיל ולהגן על הלב, בראייה סינית יש התייחסות לקשר בין המיקום, מאחר ובעיית נשימה תשליך על הלב, ובעיית לב על הנשימה מאחר ומיקומם מכיל זה את זה, הריאות מקיפות ועוטפות את הלב.

הרגש המשויך לו: הצער- עובדה ידועה אפילו בראייה מערבית, חולי אסתמה הם בדרך כלל ילדים שחוו בעיות קשות עם הורים בילדותם, (גירושים וכדו') או יש אף המפרטים שזה שייך במיוחד לקשר עם האם. כלומר: מצב רגשי שקרה בילדות יכול ליצור מחלה זו שהיא באיבר הפיזי.

כליות על פי הרפואה הסינית – Chinese medicine

הכליות מאחסנות את הג'ינג, שהוא תמצית החיים, שניתן לנו עם לידתנו, אם ההורים היו צעירים ובריאים ביום שיצרו אותנו, והאמא היתה בריאה בזמן ההריון, יהיה לנו ג'ינג טוב וחזק, תמצית חיים, בריאה כח רצון, ומוטיבציה.

הרגש המשוייך לכליות: פחד, הקור והלחות הם אלו המחלישים אותו, למשל אדם הסובל מפחד, וחרדה יש צורך לחזק את אנרגיית הכליות, ולחזק את הג'ינג, (זה נושא בפני עצמו, שלא יפורט כאן) ואז יהיה בכוחו להתגבר על הפחד.
ועם זאת תפקודים אחרים יעלו, כוח רצון התמדה ועוד.