שוקולד – על החוט הדק שבין תשוקה, בריאות והשמנת יתר

בעיני רבים השוקולד נתפש כסוג של מאכל קדוש.מאז שהוא הגיע לעולם (לפני מספר שנים לא רב, אגב) בני אדם בכל מקום מתמכרים אליו. השוקולד מעורר תשוקה, מקושר לאהבה ורומנטיקה וגם ידוע כמאכל שקשה לוותר עליו.

אני באופן אישי מכיר אנשים שמסיבות בריאותיות "מוותרים" על לחם, מנסים למעט בבשר ובמזונות שומניים – אבל כשזה מגיע לשוקולד – לא ולא.

מחקרים מדעיים ורפואיים שנעשו לגבי השוקולד העלו תוצאות סותרות ולעיתים הפוכות, וכך גם ישנן דעות הפוכות בקרב דיאטים ומומחי תזונה.

בכתבה היום נדבר על התועלות והנזקים שמיוחסים לשוקולד, ונתבל זאת במידע מעניין בנושא השוקולד, ההסטוריה שלו וגם האופן שבו בני אדם מתייחסים אליו.

רקע לעולם השוקולד

מניין הגיע השוקולד לעולם ומי המציא את המוצר שאנחנו קוראים לו היום "שוקולד"? ובכן, למרות שנדמה לעיתים שמדובר במאכל שהיה קיים מאז ומתמיד, הרי שעד סוף המאה ה-19 מעטים הכירו את השוקולד – או למעשה, את הצמח ממנו הוא מיוצר – הקקאו.

במקורו, הקקאו הוא ממרכז ודרום אמריקה, והשבטי האצטקים והמאיה האינדיאניים הכירו אותו כבר לפני מאות שנים, והשתמשו בו להכנת משקה חריף ומר מאוד שנודע בסגולותיו הבריאותיות. גם השם "שוקולד" לקוח מהשפה האצטקית.

לאחר גילוי אמריקה, תושבי אירופה לא התחברו אל המשקה המר והמשונה, עד שבסוף המאה ה-19 הומצאה בבלגיה השיטה ליצירת חמאת קקאו, ובהמשך גם הומצאו סוגי השוקולד שמוכרנו לנו כיום.

כך, במשך עשרות שנים בלבד נהיה השוקולד למאכל אהוב ביותר ולמרכיב המרכזי כמעט בכל קינוח אפשרי.

מי מאיתנו לא אוהב שוקולד? ילדים מתמכרים אליו כבר בגיל ילדות, ואצל מבוגרים הוא מתקשר רבות לאהבה, רומנטיקה וזוגיו – דייט טוב, כדאי שיכלול גם איזה שוקולד או קינוח על בסיס שוקולד.

אצלנו בשוקו קלאב הלכנו איתו צעד אחד קדימה, ואנחנו מציעים גם סדנאות שוקולד חוויתיות שניתן להזמין הביתה או לכל מקום אחר ולכל מטרה. במיוחד פופולארי הרעיון להזמין סדנת שוקולד ליום הולדת או למסיבות ואירועי חברה שונים.

שוקולד – בריא ומונע מחלות

מספר מחקרים שבוצעו לגביו האלו כי שוקולד מכיל רמות גבוהות של נוגדי חימצון מכמה משפחות, ובכך הוא מסייע בהאטת תהליכי הזדקנות ובמניעת הסיכון למחלות לב, כלי דם, סרטן ועוד.

בין היתר, ניתן לציין את הספר "דיאטת היין" שמזכיר גם את הקקאו כאחד ממקורות המזון לנוגדי חימצון חיוניים ובריאים.

מעבר לנוגדי החמצון, קקאו מכיל גם עשיר במינרלים – סידן, ברזל, אבץ, אשלגן ונוספים וגם בויטמינים – E, B1, B2, B3 ו-A ובעוד מספר רכיבים תזונתיים מועילים.

השוקולד גם מכיל מספר חומרים שידועים בכך שהם משפרים את מצב הרוח ואת תחושת הרוגע הנפשי של האדם – וכבר הוכח שמצב רוח טוב ואופטימיות הם בריאים גם לגוף.

למען האמת, קשה לציין מרכיבים מזיקים שקיימים בקקאו – למעט אולי קפאין, שנמצא בו ברמות נמוכות מאלו שבקפה ולמעשה ישנם מחקרים שמראים שכמויות נמוכות של קפאין דווקא מועילות.

אז איך ייתכן שתזונאים ורופאים שונים רואים בו מזון מזיק שמומלץ להתרחק ממנו?

הגורם מספר 1 למגפת ההשמנה

למרות שראינו את רשימת התכונות החיוביות שיש לשוקולד, חשוב לציין גם את אלו השליליות. האינדיאנים נהגו לשתות את הקפה כמשקה מר וחריף – ועבורם בהחלט מדובר היה במשקה בריא וטוב לגוף.

אלא שהשוקולד המודרני שאנחנו מכירים מכיל לא רק קקאו, אלא גם מרכיבים נוספים – ולעיתים דווקא רמות הקקאו בשוקולדים מסויימים הן זניחות. גם כשאתם אוכלים שוקולד שמכין 60% או 70% קקאו, הוא עדיין כולל גם חומרים נוספים – מהם אותם חומרים?

על מנת לשפר את טעמו של הקקאו, נהוג להוסיף לו בעיקר סוכר וחלב, וכאן בדיוק מתחילה הבעיה. ייתכן מאוד שהטעם האהוב והנעים שאתם מייחסים לשוקולד הוא למעשה טעמו של הסוכר שבו.

רופאים מייחסים את מגפת ההשמנה שמאפיינת את העולם המערבים בין היתר למגוון הממתקים והקינוחים שמציפים אותנו – והשוקולד, מה לעשות, נמצא בבסיסם.

האמת איפשהו באמצע

כמעט אף אחד לא אוהב את השוקולד כשהוא במצבו הטבעי – קקאו בפני עצמו הוא מר וקשה לאכילה.

לכן אני לא אוהב לשמוע את התירוצים של "אין בעיה לאכול הרבה שוקולד – זה בריא". הקקאו בריא, אבל השוקולד שאתם אוכלים מכיל רמות גבוהות של סוכרים, ומעמיס את גופכם בקלוריות מיותרות.

לשוקולד יש יתרונות מסויימים, אבל בהקשר הזה האמת היא איפושהו באמצע. אם אתם רוצים להינות מהיתרונות, כדאי לנסות שוקולד שמכיל אחוז ניכר של קקאו.

מצד שני, גם אז – עשו זאת במתינות, ואין סיבה להגזים עם הכמויות. זה בסדר לאכול קצת כי אתם אוהבים שוקולד וכי הוא טעים, אבל תמיד תזכרו שהוא גם משמין למדי.